Waarom zit er een verschil in voltage in de accu?

06-02-2017

Ja, in ieder geval tot 1,5V. Een verschil kleiner dan 1,5V in het voltage van de accu kan nooit voor problemen zorgen met uw laptop of accu. Een groter verschil dan 1,5V zal in de meeste gevallen ook geen problemen veroorzaken. Het kan echter zo zijn dat deze accu niet een zelfregulerend voltage heeft. In dat geval zal de laptop, vanwege het verschil in voltage, de accu niet herkennen. Dan bieden wij meestal de accu's aan in 2 varianten qua voltage. We raden daarom aan altijd de accu te bestellen met het voltage dat het dichtst bij het voltage van uw originele accu ligt.

Waarom zit er een verschil in voltage in de accu?

Het verschil in voltage komt door het aantal cellen per groep in de accu. Bij 3 cellen per groep levert de accu 10,8V tot 11,1V. Bij 4 cellen per groep levert de accu 14,4V tot 14,8V. Omdat een Lithium-accu accucel 3,6V tot 3,7V geeft, noteert de ene fabrikant 10,8V en de andere 11,1V. Dit is echter in de praktijk hetzelfde voltage. Hetzelfde geldt voor een voltage van 14,4V of 14,8V.

Kan een verschil in voltage kwaad?

Nee, in tegenstelling tot het voltage van adapters kan een verschil in voltage bij een accu in geen geval schadelijk zijn voor uw laptop. In enkele uitzonderingsgevallen kan het echter wel zo zijn dat de laptop de accu niet herkent. Hierom is het, indien mogelijk, wel aan te raden een laptop adapter te kopen met een gelijk voltage of een voltage dat minder dan 1,5V afwijkt.